JCI CH: „Afaceri cu Diplomație” cu Ambasadorul SUA în Moldova – William H. Moser (7 mai 2014)

A  IV-a ediție a proiectului „Afaceri cu Diplomație” a avut  loc  miercuri, 7 mai 2014, invitatul întîlnirii fiind Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Moldova – Dl. William H. Moser. În cadrul întîlnirii membrii JCI Chișinău au avut prilejul să discute într-o ambianță plăcută despre principalele obiective ale Ambasadei SUA privind situația economică a Republicii Moldova și nu numai.

William H. Moser a devenit Ambasador al SUA în Moldova în anul 2011. Până a ocupa această funcție, domnul Ambasador a fost Asistent Adjunct al Secretarului de Stat pentru Logistică şi Management în cadrul Departamentului de Stat al SUA, Consilier Administrativ la Ambasada SUA din Kiev și Director Executiv Adjunct pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, acestea fiind doar cîteva din funcțiile pe care le-a deținut.

Discutând despre starea economică a Moldovei și despre posibilele metode de îmbunătățire a acesteia, Domnul Ambasador a constatat că Moldova are foarte multe instituții corupte și monopolizate și „Dacă dorim să  protejăm drepturile omului și să luptăm cu corupția, atunci Uniunea Europeană oferă o soluție în acest sens.” Domnul Ambasador nu a ezitat să  ofere multiple exemple pe acest subiect: „Dacă ar fi să comparăm economia Ucrainei și a Poloniei atunci am observa că odată cu intrarea Poloniei în UE, economia lor a crescut de 2 ori. Și au început 20 de ani în urmă la același nivel.”

Ambasadorul Moser a afirmat că  Moldova are nevoie de o nouă structură, o structură în care procesele decizionale să fie transparente, iar guvernul să fie reprezentat de legi și nu de oameni.

De asemenea, Excelența Sa a menționat că odată cu Integrarea Europeană vom începe să simțim multe schimbări pozitive în toate ariile, inclusiv și în mediul de afaceri din Moldova, iar guvernul trebuie să acorde mai multă atenție tranziției care va avea loc.

„Oamenii trebuie să investească în această țară.” – este îndemnul Ambasadorului SUA în Moldova – invitatul celei de-a IV-a ediție a proiectului „Afaceri cu Diplomatie”.

Menționăm că Afaceri cu Diplomație este un proiect prin intermediul căruia membrii JCI au oportunitatea de cunoaște și de a interacționa cu diplomații și ambasadorii care activează în Republica Moldova. În cadrul întîlnirilor, sunt abordate tematici precum relațiile economice dintre Moldova și țara pe care o reprezintă diplomatul invitat, oportunități pentru antreprenori, investiții și finanțări externe, etc. Invitați edițiilor precedente au fost:  Dl Marius Lazurcă – Ambasadorul României în Moldova; Robert de Groof – Consulul Onorific al Olandei și Dna Ingrid Terman – Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Autor: Cătălina Cazacu, ofițer de presă al JCI Chișinău

 

Moser

Pentru a vizualiza mai multe poze de la eveniment, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *